korang tau macam mana nak masak??? meh aku btau cmaner caranyer...
Bahan-bahan ( 5 orang )
- 8-10 ketul ikan pari
- 3 genggam cili kering
- 20 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- air asam jawa
- 3 keping daun limau purut
- sedikit belacan
- 10 batang bendi
- 3 cawan air
- 2 cawan minyak masak
- 1 inci kunyit hidup
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 2 batang serai(titik dan simpul)
Cara-cara
- bersihkan ikan dgn air asam untuk hilangkan hanyir
- blend bawang merah dan bawang putih.blend juga cili kering.
- panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau, masukkan cili yang telah di blend...
- masukkan belacan, kunyit hidup (ditumbuk halus) dan serai, tumis hingga garing...masukkan serbuk kunyit
- ambil segenggam asam jawa, campurkan air dan ramas sehingga air nye pekat...masukkan kedalam bahan tumisan dan kacau..masukkan ikan dan sedikit garam
- biar hingga mendidih dan masukkan bendi.apabila sudah mendidih masukkan daun limau purut dan terus tutup api.
No comments:
Post a Comment