“Dan diantara tanda-tanda kebesaran Allah ialah Dia menciptakan dari diri kamu berpasang-pasangan supaya kamu merasa tenang bersamanya; dan Dia jadikan sesama kamu perasaan kasih sayang dan rahmat; sesungguhnya yang demikian itu menjadi tanda-tanda bagi orang yang berfikir” ( Ar-Ruum : 21 )

Sunday, March 6, 2011

Asam pedas ikan pari Melaka

Salah satu masakan kegemaranku... memang perrrggghhhhh laa....

korang tau macam mana nak masak??? meh aku btau cmaner caranyer...


Asam

Bahan-bahan ( 5 orang )
  • 8-10 ketul ikan pari
  • 3 genggam cili kering
  • 20 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • air asam jawa
  • 3 keping daun limau purut
  • sedikit belacan
  • 10 batang bendi
  • 3 cawan air
  • 2 cawan minyak masak
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 batang serai(titik dan simpul)

Cara-cara

  1. bersihkan ikan dgn air asam untuk hilangkan hanyir
  2. blend bawang merah dan bawang putih.blend juga cili kering.
  3. panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau, masukkan cili yang telah di blend...
  4. masukkan belacan, kunyit hidup (ditumbuk halus) dan serai, tumis hingga garing...masukkan serbuk kunyit
  5. ambil segenggam asam jawa, campurkan air dan ramas sehingga air nye pekat...masukkan kedalam bahan tumisan dan kacau..masukkan ikan dan sedikit garam
  6. biar hingga mendidih dan masukkan bendi.apabila sudah mendidih masukkan daun limau purut dan terus tutup api.
dah tau kan camner nak buat.... lepas ni bole la cuba.... hehehehe

No comments:

Post a Comment